You are currently viewing Muzika i zvuk kao lek

Muzika i zvuk kao lek

U Centru za rehabilitaciju osoba sa invaliditetom „Iskra“ održana je prva radionica u okviru projekta „Muzika i zvuk kao lek“, u organizaciji Udruženja paraplegičara i kvadriplegičara “Šumadija”. Autor projekta je Branislav Boba Narandžić koji je nakon teške nesreće, postao invalid. Iako je više od 4 decenije vezan za invalidska kolica, nije dozvolio da ga hendikep omete u bavljenju muzikom koja je, kako ističe, smisao njegovog života.

Sa željom da svoje znanje prenese onima koji vole muziku i žele što više da nauče o zvuku, pokrenuo je radionice na kojima će govoriti o ovoj temi. Osim edukacije, ovo je prilika napomenuo je Boba Narandžić, da delujemo i lekovito, odnosno objasnimo kako zvuk može da utiče na ljudsko zdravlje, samim tim radionice nisu namenjene samo osobama sa invaliditetom.

Prema rečima članice Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Gordane Damnjanović, grad Kragujevac je na stalno otvorenom konkursu podržao projekat Udruženja paraplegičara i kvadriplegičara čiji je cilj socijalna inkluzija i unapređenje zdravstvenog stanja osoba sa invaliditetom. Udruženje želi da edukuje i osnaži osobe sa invalidetetom i time pruži mogućnost da se možda zaposle ili da se bave muzikom i tonom iz hobija. Imajući u vidu da muzika najbolje revitalizuje organizam, sigurna sam, da će se dobre vibracije ovog projekta nastaviti i naredne godine i da će uključivati sve veći broj osoba sa invaliditetom istakla je Gordana Damnjanović.

Projekat je pored lokalne samouprave, podržalo i Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara Srbije, kao i profesori Muzičke škole „ dr Miloje Milojević“, koji ističu da im je čast i zadovoljstvo što su deo projekta.

Ostavite odgovor